למה כדאי שלעסק שלכם תהיה מכונת קפה?

כל חובבי הקפה יודעים ששתיית קפה היא חוויה שונה במעט ומורכבת – קודם כל הניחוח העשיר ואז החום המנחם והחיבה לטקס המתבטא בישיבה בניחותא ושתיית ספל קפה מהביל וטרי.
האם אתם אוהבים קפה? כאילו, באמת נהנים מטעם הקפה ולא רק מההשפעה שלו עליכם, או משגרת השתייה שמעניקה לחיים שלכם מטרה כלשהי? השאלות על קפה לא עוצרות רק בשאלת הטעם, הן קשורות לדעצה של החברה לגבי מהו קפה טוב ומהו קפה גרוע. אבל באמת ההבדל ביניהם? האם הייתם יכולים להבחין שאתם לוגמים מקפה איכותי, אם הוא יוגש לכם בכוס חד פעמית עם עוגת קינמון?
אלה אולי שאלות שלא חשבתם עליהם, אבל למה בכלל אנחנו אוהבים קפה? ואיך לעזאזל כבני אדם אנחנו עד כדי כך נהנים ממשקה כל כך מר? היזכרו רגע בילדות, כשבפעם ראשונה טעמתם מהקפה של אימא. היה לכם טעים? כנראה שלא. אבל היום, 20 שנה אחרי זה, אתם לא מצליחים לעבור יום מבלי לשתות שתיים או שלוש כוסות קפה.

קפה בכול מקום, וכמובן גם בעבודה

לאור האהבה הגדולה שלנו לקפה, לא פלא שרוב מקומות העבודה מציעים לעובדים אפשרות ליהנות מקפה טעים ואיכותי שמכינה להם מכונת הקפה בפינת המטבחון.
למעשה, מקום העבודה מצליח להביע את הערכתו לצוות שלו, לא רק באמצעות מתנות לעובדים בחגים ובאירועים שונים, אלא גם בעזרת פינוקים קטנים אחרים, כמו מכונת הקפה שעומדת לרשותם במהלך כל שעות העבודה.

מי אשם באהבתנו לקפה?

פרופסור גארי ל׳ וונק (Gary L. Wenk) מאשים את ההרגל האנושי ״קוף אחרי בן אדם״. לטענתו יש המון דוגמאות לאנשים שאוהבים דברים שטעמם בתחילה ממש לא מושך כמו טבק, בירה, פלפלים חריפים ותה. אבל כל מה שחשוב לנו בטעימה הראשונית, זה שאנחנו רואים שאנשים אחרים נהנים מזה. כלומר, בני אדם, בדומה לכול הפרימטים, נהנים מחיקוי התנהגותם של אחרים.
מחקרים מראים שזה מתחיל כלחץ חברתי ואז אנחנו מתחילים ליהנות מריח הקפה הטחון, מטקס הכנתו, מהזמן שנדרש לנו לשבת וליהנות משתיית הקפה, לבד או עם אחרים. בסופו של דבר המוח שלנו מגיב על ידי שחרור כמות נאה של דופמין, הכימיקל שמספק לנו תחושות חיוביות כמו מרץ, הנאה, מוטיבציה ואושר.
אז אם השפעת הקפה על העובדים יכולה להיות כל כך חיובית, מה הפלא שכדאי להציב מכונת קפה בעסק שלכם?
למעשה, אנחנו אוהבים קפה כי נעים לנו לאהוב מה שאנשים אחרים אוהבים. אבל מה גורם לנו להעדיף סוגי קפה מסוימים על פני אחרים?

למה דווקא סוג זה של קפה ולא אחר?

שמעתם פעם על הקפה הטוב ביותר שמיוצר בבטנם של קופים? כלומר, נאסף מהקקי שלהם? מסתבר שטעם הקפה שנוצר באי סומטרה ובאינדונזיה מפולי קפה שנאספו מצואתם של קופי הלואק (Luwak), הוא הקפה היקר והאיכותי ביותר בעולם.
פרופ׳ וונק, שבדק את ההעדפות שלנו לסוג מסוים של קפה ולא לאחר, טוען שהסטודנטים סיפרו לו שהם נהנים מקפה לואק, בגלל שאחרי שפולי הקפה עוברים במעי החיה, הם טעימים יותר. אבל הפרופסור המכובד מאשים את חיבתם של הסטודנטים לאו דווקא לטעם הקפה אלא לאפקט הפלצבו.
אנשים, בעיקרו של דבר, חושבים שהם אוהבים קפה מסוים כי הוא יקר ונדיר, ובני אדם, באופן כללי, מתקשים שלא להימשך לדברים שנראים להם בעלי ערך או בלעדיים.
זו גם הדרך שבה מכונת הקפה במשרד משפיעה על העובדים. אנשים שמחים לאפשרות לשתות קפה איכותי שעובר תהליך הכנה מתוחכם במכונה, מאשר להסתפק בסתם קפה אינסטנט שנמס במים חמים.
וכמו עם סיגריות ואלכוהול, אנשים מעדיפים סוגים מסוימים של קפה על פני אחרים. לכול אחד יש העדפה אישית משלו.
יש מומחים לקפה הטוענים כי כוס קפה נהדרת מתחילה באיכות פולי הקפה:
– פולי קפה ירוקים טריים משנת היבול הנוכחית
– אחר כך חוממו וניצלו בשמש במשך 24 עד 72 השעות האחרונות
– ואז נטחנו ומיד לאחר הטחינה, בושלו
הניחוחות הטריים והמתוקים של פולי הקפה נעלמים בתוך 15 דקות מרגע הטחינה, והחמצון, שמתחיל מאותו רגע שבו החלה טחינת פולי הקפה, הולך מתגבר ככול שהזמן עובר.
אבל זו כמובן רק דעתם של מומחים.
לא פשוט לדון על העדפות הקפה לפי הטעם האישי, כמו שלא קל לנתח למה מישהו אוהב מוסיקת רוק ואחר אוהב רק שירי ארץ ישראל. יחד עם זאת, גם אם אתם לא מתים על הסגנון, עדיין אתם יכולים להכיר ביופי ובכישרון. ואותו דבר לגבי הקפה. העדפה של סוג קפה אחד לא אומרת שסוג קפה אחר אינו איכותי.

0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *